Elektrostatik Filtre Sistemleri

Çevre kirliliği, günümüzde insan sağlığını da tehdit edecek bir boyuta ulaştığından özellikle endüstriyel faaliyetlerde havaya yayılan partiküllerin azalması önemini daha da arttırdı. Bu partiküller solunum yolu ile canlıların vücuduna nüfuz ediyor ve onlarca farklı hastalığa sebebiyet veriyor. Hava kalitesinin korunması noktasında ise en başarılı ürünlerin başında elektrostatik filtreler geliyor.

Elektrostatik filtre çeşitleri, havadaki dumanı, tozu ve diğer tüm partikülleri ayrıştırarak toplayan bir sisteme sahiptir. İnsan sağlığına zarar verebilecek partiküllerin gayet başarılı bir şekilde toplanmasını sağlar ve sadece görünen hava kirleticileri yakalamaz. Gözle görünmeyecek mikro boyuttaki partiküllerin de yakalanmasını sağlar. Günümüzde yeni nesil teknolojilerle geliştirilen bu filtrelerin çok daha geniş bir kullanım alanı sunması da önem taşır.

Elektrostatik Filtre Nedir?

Havadaki partikülleri ve kirleticileri elektrostatik yük ile yakalayan filtre çeşitlerine elektrostatik filtre adı verilir. Ticari alanlarda da kullanılan bu filtreler özellikle endüstriyel alanda son derece yoğun bir şekilde kullanılır. Duman kontrolünün yapılması gerektiği alanlarda ya da havalandırma sistemlerinde ise zararlı emisyonların azaltılması noktasında yüksek performans sergiler.

Elektrostatik filtrelerin özellikleri incelendiğinde en çok dikkat çeken unsur zararlı partiküllerin %90 gibi yüksek bir oranını yakalıyor olmasıdır. Bununla birlikte bazı filtre çeşitleri yıkanarak kolayca temizlenebilme ve yeniden kullanılabilme özelliğine de sahiptir. Oldukça yüksek düzeyde enerji tasarrufu sağlayan ürün çeşitlerinin de olduğunu eklemek gerekir. Mikroskobik boyutlardaki partikülleri yakalayabilme özelliği taşıyan elektrostatik filtrelerin geleneksel filtrelerden daha farklı bir çalışma prensibine sahip olduğunu belirtmeliyiz. Yüksek performans sergiliyor olması da bu farklı çalışma prensibinden kaynaklanır.

Elektrostatik Filtre Nasıl Çalışır?

En genel şekli ile elektrostatik filtrelerin çalışma prensibi iki aşamalıdır. Bu aşamaları kısaca iyonizasyon ve toplama olarak adlandırabiliriz.

  • İyonizasyon

Bu aşamada kirli olan hava cihazın içine çekilir ve iyonizasyon alanına girer. Yüksek voltajlı elektrik alanının olduğu bu kısımda havada bulunan toz, polen ya da duman gibi tüm partiküller negatif ya da pozitif yüklü iyonlara dönüşür. İyonizasyon aşamasında partiküller iyonlara çarpar ve elektriksel bir yük kazanarak nötr olan formunu kaybederler. Böylelikle elektrostatik açıdan aktif forma gelirler.

Toplama

Toplama aşamasında ise iyon yüklü olan kirletici partiküller toplama plakalarına ilerler. Plakalar ise zıt yüklere sahip olduğundan partikülleri hızla kendine doğru çeker. Metalik malzemelerden üretilen partiküller burada tutunur ve sistemde kalmış olur. Havaya salınmadığı için havanın partiküllerle kirlenmesi de engellenir. Toplama aşamasında partiküllerin yapıştığı plakalar düz ya da oluklu bir yapıya sahip olabilir. Bu iki aşama sayesinde elektrostatik filtreler yüksek performanslı bir filtreleme işlemini de yerine getirmiş olur.

Elektrostatik Filtre Nasıl Seçilir?

Elektrostatik filtre seçimi yaparken bazı unsurların dikkate alınması, bu ürünlerden maksimum performans elde edilebilmesi bakımından önemlidir. Neleri göz önünde bulundurarak tercih yapmanız gerektiği konusunda şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Kullanım Alanı

Öncelikle elektrostatik filtrenin kullanım alanını dikkate alarak tercih yapmak gerekir. Evde ya da küçük çaplı alanlarda, hava kirliliğinin yüksek olmadığı mekanlarda kullanım için daha düşük performanslı ürünler seçilebilir. Ancak endüstriyel kullanım noktasında tercihin mutlaka büyük çaplı emisyonlara uygun modeller arasından yapılması gereklidir. Bu noktada yüksek performanslı elektrostatik filtre çeşitlerinin seçilmesi önem taşır.

  • Partikül Türü ve Yoğunluğu

Dikkate alınması gereken unsurlardan biri de havaya yayılan partiküllerin türü ve yoğunluk seviyesidir. Büyük ebatlarda partiküller daha kolay yakalanır ve bu nedenle düşük performanslı elektrostatik filtreler tercih edilebilir. Ancak gözle görünmeyecek mikro ebatta partiküller söz konusu olduğunda mutlaka daha yüksek performanslı modellere yönelmek gereklidir.

  • Hava Akışı Kapasitesi

Elektrostatik filtre seçerken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlardan biri de filtrenin hava akış kapasitesi olmalıdır. Bu özellik cihazların kullanım verimliliği hususunda en belirleyici özelliklerden biridir. Hava akış kapasitesinin mutlaka yüksek olması gerekir çünkü bu akış seviyesi yetersiz olursa hem sistem yavaşlar hem de enerji tüketimi çok daha yüksek düzeylere erişir.

  • Bakım ve Temizlik Kolaylığı

Elbette kolaylıkla temizlenebilen ürün modellerine yönelmek önemlidir. Dayanıklı materyallerden üretilen elektrostatik filtreler hem kolay temizlenir hem de temizlik sırasında yıpranmaz. Bu da daha uzun ve sorunsuz bir kullanım ömrü sunmalarını sağlar.

  • Enerji Tüketimi

Seçtiğiniz elektrostatik filtrenin enerji tüketimi özelliğine de göz atmanızı öneririz. Endüstriyel alanlarda ürünlerin enerji tüketim seviyesi çok daha önemli bir boyuta ulaşıyor. Olabildiğinde yüksek performanslı ancak minimum oranda enerji kullanan elektrostatik filtrelere yönelmeye çalışmalısınız.

Elektrostatik Filtre Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde elektrostatik filtrelerin kullanım alanları oldukça geniştir. En yaygın kullanılan alanlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Endüstriyel Tesisler

Sanayi tesisleri ve fabrikalar, elektrostatik filtrelerin en yaygın kullanıldığı alanların başında gelir. Nedeni ise bu sahalarda hava kirleticilerin çok fazla olmasıdır. Sadece partiküllerin değil dumanın da filtre edilebilmesi için elektrostatik filtrelerden yardım alınır. Bununla birlikte zararlı gazların da filtrasyonunda elektrostatik filtrelerin gayet başarılı sonuçlar sunduğunu eklemek gerekir.

  • Havalandırma Sistemleri

Geniş alanlarda kullanılan havalandırma sistemlerinde elektrostatik filtre çeşitleri devreye girer. İç mekan havasının yüksek kalitede olabilmesi için bu filtreleme ürünleri tercih edilir ve buna büyük alışveriş merkezlerini, ofis ve plazaları, sağlık kuruluşlarını ve hastaneleri örnek gösterebiliriz.

  • Gıda Sektörü

Gıda üretimi yapılan alanlarda iç mekan hava kalitesi büyük bir önem taşır. Hammaddelerin saklandığı depo alanlarında, gıdaların paketlendiği alanlarda da yüksek kalitede iç mekan havasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle elektrostatik filtre çeşitlerinin yüksek performansından faydalanılır.

 

 

Bir yanıt yazın