Elektrostatik filtre (Electrostatic Precipitatör) kısaca ESP olarak adlandırılır ve günümüzde geleneksel filtre çeşitlerinden çok daha yoğun bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle endüstriyel mutfaklarda artık elektrostatik filtreler kullanılıyor. Bu sayede ESP çeşitlerinin sağladığı avantajlardan maksimum düzeyde istifade etmek mümkün oluyor. Sanayi tipi mutfaklarda davlumbazdan çıkan yağı filtreleme işleminden geçirirken sağladığı başarı, elektrostatik filtrelerin performansının en net gözlemlendiği alanlardan biridir.
Elbette tekstil sektöründe partiküllerin ve toz ya da duman gibi materyallerin filtrelenmesinde de devreye yine elektrostatik filtreler giriyor. Kafe ve restoranlar gibi insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlarda tütün ürünleri dumanından havadaki partiküllere kadar her türlü kirin ve kötü kokuya neden olan dumanın filtrelenmesi için bu üstün özelliklere sahip filtreler tercih edilebilir. Ancak bu filtrelerin düzenli olarak bakımdan geçirilmesi de gereklidir. Doğru şekilde uygulanması gereken elektrostatik filtre bakımının önemi tahmin edilenden çok daha fazladır!
Elektrostatik Filtreler Hangi Periyotlarla Bakımdan Geçmeli?
İlk olarak elektrostatik filtre bakımının önemi konusunda bilinmesi gereken unsur bakım periyodudur. Hangi periyotlarla ya da kaç günde bir filtrelerin temizlikten ve bakımdan geçmesi gerektiği, kullanım yoğunluğuna göre değişir. Örneğin çok yoğun pişirme işleminin yapıldığı bir endüstriyel mutfakta kullanılan filtrenin daha sık temizlenmesi gerekir. Pişirme yoğunluğunun daha az olduğu mutfaklarda kullanılan ESP ise daha seyrek aralıklarla bakımdan geçirilebilir.
Elektrostatik filtrelerin bakım periyodu, filtrenin kullanıldığı cihaza da bağlıdır. Ortamdaki hava kirliliği seviyesinin de mutlaka dikkate alınması gerekir. Tozlu ve yağlı buhar yoğunluğu fazla olan bir hava söz konusu ise filtrelerin fonksiyon kaybına uğramaması için çok sık temizlikten geçirilmesi gerekir. Aksi halde filtrenin içindeki plakalarda biriken yağ, toz ve partiküllerin filtrenin performansını düşüreceği unutulmamalıdır.
Elektrostatik Filtre Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Filtrenin elektronik aksamında ve özellikle de iç aksamda yer alan alüminyum materyallerde hasar meydana gelir. Bu durumda filtrenin önce performans kaybetmesi ve bir süre sonrasında da işlevini tamamen yitirmesi gibi bir tablo ortaya çıkar. Yapılan bazı çalışmalara göre bakımı ihmal edilmeyen filtrelerin verimliliği % 98 dolaylarındayken bakımı ihmal edilen filtrelerde bu oran % 20’lere kadar geriliyor. Zamanla filtrelerin iç aksamı zarar gördüğünden hiç çalışamaz hale geldiği de biliniyor.
Elektrostatik Filtre Bakımı Nasıl Yapılır?
Elektrostatik filtrelerin bakımının uzman ekipler tarafından yapılması gerektiğini unutmayın. Gelişigüzel yöntemlerle bakım yapılmaya çalışılması yangın riskinin doğurur. Ayrıca aktif karbon filtrenin zarar görmesi riski de doğar. Uzman teknik servisle iletişime geçmeli ve bakım işleminin uzmanlar tarafından yapılmasını sağlamalısınız.